Kennismaking

SONY DSC

Jan van den Brandt, geboren op 28 januari 1958 te Breda, speelt zijn eerste muzieknoten als hij 9 jaar is. Op een bazuin van drumband Ulvo uit Ulvenhout wordt de basis gelegd voor de latere toekomst. Al snel gaat zijn muzikale voorkeur uit naar het bespelen van de hoorn in de plaatselijke harmonie Constantia, alwaar hij de eerste muzieklessen krijgt van de toenmalige dirigent Wim Goossen. Op 17-jarige leeftijd gaat hij musiceren bij de R.K. Harmonie St. Caecilia te Bavel o.l.v. Ton Wijngaards en stapt vrij snel over naar het euphonium.

Vanaf 1972 tot ongeveer 1982 maakt Jan deel uit van het Bredase blaasorkest ’t Drankurgel. Dit legendarische orkest was samengesteld uit jonge muzikanten (uit diverse harmonieën), die de kunst van het op hoog niveau musiceren combineerde met de meest kolderieke acts en stunts. Als enige orkest in de roemruchtige historie van het befaamde Oelefestival, werd in het Turfschip van Breda, drie maal achtereen de stuntprijs in de wacht gesleept. De arrangementen behorende bij deze acts waren door Jan samengesteld.

Omstreeks 1985 zijn de activiteiten vanuit de harmonie wereld verplaatst naar het muzikaal leiderschap van diverse blaaskapellen in de regio Breda, zoals ’t Zooike, Huysluy en de Zaogurs, waarmee de (stunt)traditie van ’t Drankurgel werd voortgezet. Tevens speelt hij enkele jaren trombone in het oude stijl jazzorkest Razzle Dazzle Jazz. Vanaf 2002 keert Jan terug naar zijn eerste muzikale liefde, harmonie St. Caecilia Bavel, en speelt euphonium (Willson 2950 TA) en ondersteunt het opleidingsorkest op trombone (Vincent Bach Stradivarius 36B met Bes/F kwartventiel).

Op verzoek van dirigent Mari van Gils start hij in januari 2004 de opleiding tot assistent-dirigent o.l.v. Jan de Laat bij het CVA in Tilburg. Op 4 december 2004 wordt deze opleiding cum laude afgesloten met een examenconcert. Hiervoor werd een gelegenheidsorkest samengesteld van muzikanten uit het opleidingsorkest en het groot orkest van R.K. St Caecilia Bavel. Vanaf september 2004 is Jan student op de Bourdon Hogeschool voor Muziek, waar hij door Gerrit Fokkema , Oane Wierdsma en Ton van der Valk opgeleid wordt tot hafabra-dirigent. Op 30 juni 2009 wordt met de K.H. Volksvlijt en Volksvermaak Waspik het eindexamen Bachelor of Music richting HaFaBra behaald.