Outdoor Rockconcert – 15 mei 2014 Spanjaardsgat Breda, 14 juni Natuurtheater De Kersouwe Heeswijk

Opening Spanjaardsgat Festival 2014

BREDA – Terwijl de zon achter de bomen verdween, ging het licht bij het Spanjaardsgat aan. Om iets voor 21.00 uur waren alle stoelen op het drijvende ponton al gevuld. Met een twee uur durend rock concert ging donderdagavond het Spanjaardsgat Festival van start.

Een gecombineerd orkest van ruim honderd muzikanten opende het festival. Het publiek zong luidkeels mee met rock klassiekers zoals Listen to your heart van Roxette, Born to be wild van Steppenwolf en Summer of 69 van Bryan Adams.Het orkest werd gevormd door muziekvereniging Fidelis uit Breda en Kon. Erk. Fanfare Sint Willibrord. Deze werden door dirigenten Jan van den Brandt en Mari van Gils begeleid. Later op de avond stroomde ook de achterkant van het ponton vol. Vanaf de brug en kade stonden mensen te kijken naar het verlichte podium en luisterden naar de verschillende muzikanten.

Rockconcert in de Kersouwe zondag 15 juni 2014 19:26

100 muzikanten van de Koninklijke Fanfare uit Heeswijk en Fanfare Fidelis uit Breda zoeken hun stoel op, maken hun muziekinstrumenten gebruiksklaar en leggen de bladmuziek op de muziekstandaarden. Je ziet dat het anders is als anders. De muzikanten van beide verenigingen zitten gemengd door elkaar en in hun midden staat een heuse rockband, de Herrie Davidsonband. Bij het inspelen hoor je waarom het anders is als anders: er klinkt rasechte rockmuziek! Je hoort mannen- en vrouwenstemmen die aan het inzingen zijn.

De flesjes water staan klaar onder de stoelen en de lippen zijn soepel geblazen tijdens het inspelen. Dan is het 21.00 uur, De Herrie Davidsonband opent de avond, motoren rijden de Kersouwe binnen en de muzikanten zitten op scherp. De twee dirigenten, Mari van Gils en Jan van den Brandt, geven aan dat het zover is. Om de beurt zullen zij een rocknummer dirigeren en telkens zal een andere zanger of zangeres optreden. Je voelt de spanning langzaam oplopen onder het 800-koppige publiek. Wat zal het gaan worden?

En dan knallen de muziektonen de tribune op, in een zinderend tempo worden rasechte rocknummers, van Led Zeppelin tot Queen, het publiek ingeslingerd. De rocknummers herkent iedereen, de uitvoering is adembenemend en kippenvel bezorgend. Als een waar Filharmonisch orkest spelen de twee fanfares en de rockband het ene nummer na het andere. Er is geen tijd voor pauze. De muzikanten zwepen zichzelf en het publiek alsmaar verder op. De toeschouwers die bij het eerste nummer verdoofd waren door het enorme muzikale geweld dat 100 muzikanten kunnen veroorzaken, proeven en voelen het ritme en de swing. Steeds actiever doet men mee waardoor de muzikanten steeds meer in hun rol kruipen van rockmuzikanten.

Magnifiek wat er na twee jaar voorbereiding en maanden inoefenen ten gehore wordt gebracht. Fanfares, getraind in het spelen van fanfaremuziek laten horen dat fanfares veel meer in hun mars hebben. Het publiek geniet met volle teugen. De nachtvlinders komen massaal op het indrukwekkende licht af en deinen mee op de maat. De bomen staan geruisloos alsof ze willen laten zien dat niets deze prachtavond kan verstoren.

De fanfares, de rockband en de solisten leggen, zichtbaar trots, hun ziel en zaligheid in het concert. Honderden toeschouwers hebben een muziekavond die ze lang zullen herinneren. Na een prachtige voetbalavond op vrijdag is dit weekend, met deze magnifieke uitvoering, supergeslaagd.